استودیو پنج‌اوهفت در اقدامی جدید، تصمیم به برگزاری ارائه‌های داخلی در فضای استودیو گرفته است. در اولین ارائه‌‍‌، که تصمیم گرفتیم به صورت خصوصی ویِژه برخی اعضای فعال در استودیو و بدون اعلان برای حضور عموم علاقه‌مندان باشد، روز سه‌شنبه ۲۳ مردادماه ۹۳ دور هم جمع شدیم تا تجربیات علی درازگیسو؛ کارشناس ارشد معماری از دانش‌گاه تربیت مدرس را در موضوع معماری دیجیتال و طراحی الگوریتمیک بشنویم. علی درازگیسو در پژوهش پایان‌نامه کارشناسی ارشد خود به طور مفصل به روش‌های الگوریتمیک فرم‌یابی معماری براساس پارامترهای اقلیمی پرداخته است.

درازگیسو صحبت‌های خود را با نقشی که کامپیوترها و فرآیندهای دیجیتال بر روند رشد معماری داشته‌اند آغاز کرد و در این بین به توضیح اصطلاحاتی معمول مانند واژه‌‌های CAD و CAAD پرداخت. او در ادامه توضیح داد که در ابتدا ابزارهای دیجیتال تنها نقش ترسیمی داشته‌اند و کارکردشان تسریع و تسهیل امور بوده است. اما رفته‌رفته با پیش‌رفت ابزار تکنولوژیک و هوش‌مندتر شدن نرم‌افزارهای کامپیوتری، وارد فرآیند طراحی شده و تاثیر به‌سزایی در شکل‌گیری طرح نهایی پیدا کرده‌‌‌اند. در این بین استفاده از زبان الگوریتم‌ها و تعریف پارامترها در روند طراحی نقش ویژه‌ای دارد. درازگیسو در مقدمه‌ی پایان‌نامه‌ی خود که به همین موضوع پرداخته چنین نوشته است:

«شیوه‌ی تفکر الگوریتمیک با تمام لوازم آن، اعم از درک ریاضی، توانایی‌های خاص حل مساله و درایت بر درک و مدیریت داده‌ها، قدمتی بسیار فراتر از عمر کوتاه این ابزار دارد. در طی تاریخ معماران و طراحان از این شیوه برای حل مساله پیچیده‌گی بهره برده و با تکیه بر آن قادر به خلق چیزی شدند که فراتر از توان ایشان می‌نمود. نمونه‌های فراوان آن را می‌توان در تزیٔینات هندسی به کار رفته در معماری سنتی ایرانی مشاهده نمود. الگوریتم‌ها به عنوان مفهوم و ابزاری پایه، در ترکیب با توان پردازش کامپیوترها به ابزاری قدرتمند در طراحی تبدیل شدند و به سرعت زمینه را برای ورود سبک‌های مختلف معماری دیجیتال فراهم نمودند. کاربردهای الگوریتم‌ها نه تنها در زمینه‌ی فرم یابی معمارانه و شبیه‌سازی رفتارهای طبیعی، که در بهینه‌سازی و خلق ابزارهایی برای سازماندهی و برنامه‌ریزی طراحی نیز بسط یافته‌اند.»

در ادامه‌‌ی جلسه، انواع فرآیندهای الگوریتمیک معرفی شد و شیوه‌های کارکرد هر یک و معایب و مزایای آن‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت. نو بودن زمینه بحث به خصوص برای اعضای جوان‌تر استودیو پنج‌اوهفت جذابیت خاصی داشت و جرقه‌های خوبی برای فعالیت‌ آتی در عرصه معماری الگوریتمیک را در ذهن برخی روشن کرد.

در آخرین بخش از ارائه نیز علی درازگیسو به معرفی پروژه‌ی پایانی خود یعنی طراحی مجتمع مسکونی با استفاده از الگوریتم‌های رایانه‌ای به منظور رسیدن به بهینه مصرف انرژی پرداخت. او از روند الگوریتمیک به کار رفته در پروژه، نرم افزار مورد استفاده و زمان صرف‌شده برای آن توضیحاتی ارائه داد و نشان داد که «بررسی سایه‌اندازی مجتمع‌های مسکونی برای بهینه‌سازی مصرف انرژی» چه میزان می‌توان سودمند باشد. راستی دست آخر هم پرسش و پاسخ کوتاهی بین دوستان شکل گرفت که ابهامات اندک بحث را هم روشن کرد.

شاید به امید خدا توانستیم جلسات بعدی را با اعلانی محدود اما عمومی برگزار کنیم و حضور علاقه‌مندان و دوستان خودمان را نیز در چنین فعالیت ارزش‌مندی مغتنم می‌دانیم.

نام پروژه
کارفرما
مکان پروژه
سال پروژه
برنامه‌ریزی
وضعیت
زیربنای ساخت
مساحت زمین
معمار مسئول
تیم طراحی معماری
طراحی سازه
تاسیسات الکتریکی
تاسیسات مکانیکی
پیمان‌کار
نمونه‌سازی
طراحی منظر
تصویرسازی
عکاس
لینک